Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy jesteś wegetarjaninem? |
tak |
|
16% |
[ 1 ] |
nie |
|
83% |
[ 5 ] |
|
Wszystkich Głosów : 6 |
|
Autor |
Wiadomość |
britney Mocno wstawiony
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 5837 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 15:47:02 27-05-07 Temat postu: kuchnia wegetariańska |
|
|
znacie jakieś przepisy na dania wegetarjańskie to piszcie
Ostatnio zmieniony przez britney dnia 20:33:42 17-03-08, w całości zmieniany 3 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
britney Mocno wstawiony
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 5837 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 18:27:07 06-06-07 Temat postu: |
|
|
Pulao - ryż z warzywami
1 szkl. ryżu (najlepiej basmati)
1/3 szkl. mrożonego groszku
1/2 czerwonej papryki
1/3 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy lub curry
Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie całą wodę (ok. 10 min). Możesz też wyciągnąć jedno ziarenko i ścisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć.
Kotlety z warzyw z sosem
3 marchwie
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
1/2 puszki groszku
1 kalarepka
2 jajka
1 kajzerka
1/2 szkl. mleka
szczyta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
panierka:
po 2 łyżki mąki i bułki tartej
1 jajko
sos:
10 dag pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 szkl. wywaru z warzyw
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Warzywa obrać, pokroić i ugotować. Zmiksować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Dodać przyprawy. Formować kotlety. Obtoczyć w mące, a potem w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano w rozgrzanym tłuszczu.
Sos: pieczarki pokroić, podsmażyć, dodać mąkę, dodać wywar. Zagotować. Kiedy lekko zgęstnieje, dodać sól, pieprz i śmietanę. Podawać z kotletami. |
|
Powrót do góry |
|
|
Jeanette Prokonsul
Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 3980 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ciudades Mágicas De La Hada Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 22:30:50 06-06-07 Temat postu: |
|
|
smaczne ?? |
|
Powrót do góry |
|
|
britney Mocno wstawiony
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 5837 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 13:16:18 07-06-07 Temat postu: |
|
|
mi smakuje |
|
Powrót do góry |
|
|
sandrusia122 Idol
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1032 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Colombia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 12:22:17 25-06-07 Temat postu: |
|
|
RURKI Z WARZYWAMI:
bakłażan - 1 szt
bazylia - 3 gałązki
bulion - 1/2 szkl
cukinia - 1 szt
czosnek - 2 ząbki
makaron rurki - 300 g
oliwa - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 według uznania
pomidor - 1/2 kg
ser zółty - 50 g
sól - 1 według uznania
Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Odłożyć na 30 min. ,opłukać w zimnej wodzie i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki. Włożyć do rondla. Zalać bulionem, posolić. Dusić, aż pomidory się rozgotują. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię pokroić w kostkę i razem a bakłażanem i czosnkiem przesmażyć na oliwie. Dodać pomidory i posiekane listki bazylii. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 min. Ser żółty pokroić w plastry. Makaron ugotować, odcedzić, wymieszać z warzywami i posypać serem |
|
Powrót do góry |
|
|
britney Mocno wstawiony
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 5837 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 15:54:55 01-07-07 Temat postu: |
|
|
Góralska sałatka z młodych ziemniaków z rokpolem
Składniki:
- 60 dag młodych ziemniaków
- 10 dag sera rokpol
- 2-3 małe cebulki
- 1 łyżka oliwy
- 1 czubata łyżka pestek dyni
- 1 duży pęczek posiekanego koperku. Sos: 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka białego octu winnego
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki umyj, włóż do garnka, zalej posoloną wodą i ugotuj w łupinkach. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach (albo jak najdrobniej posiekaj) i wrzuć do słoika typu twist. Wlej tam oliwę, ocet winny, dodaj sól i pieprz do smaku. Następnie starannie zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, by składniki sosu się połączyły. Ugotowane ziemniaki odcedź, a gdy przestygną, obierz ze skórki, pokrój na nieduże kawałki, wrzuć do salaterki i jeszcze gorące polej sosem. Zanim ostygną, mocno rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej pestki dyni, po czym przełóż je na talerzyk. Na patelnię wlej łyżkę oleju i zrumień na nim pokrojoną w piórka cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pestki dyni. Chłodne ziemniaki posyp pokruszonym rokpolem, polej cebulką podsmażoną z pestkami dyni. Po chwili, gdy ser się trochę rozpuści, wymieszaj sałatkę z koperkiem. Jeśli chcesz, możesz ją wzbogacić przesmażonym boczkiem lub kiełbasą.
polecam:) |
|
Powrót do góry |
|
|
prima Detonator
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 433 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 14:40:49 09-11-07 Temat postu: |
|
|
SAŁATKA PIEKNOŚCI
Sałatka - samo zdrowie.
otręby - 2 łyżki
posiekane orzechy - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
jabłko - 1 szt.
jogurt naturalny
Jabłko ścieramy na tarce, dodajemy posiekane orzechy, otręby, jogurt i miód. Mieszamy, wstawiamy na 0.5h do lodówki i gotowe.
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Alize King kong
Dołączył: 06 Paź 2007 Posty: 2635 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Elite Way School :*
|
Wysłany: 20:31:18 09-11-07 Temat postu: |
|
|
Fajny przepis
Dosyć prosty
Wypróbowany ? |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 0:30:23 11-11-07 Temat postu: |
|
|
Musze spróbować kiedy te przepisy |
|
Powrót do góry |
|
|
prima Detonator
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 433 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18:12:33 17-11-07 Temat postu: |
|
|
ten przepis ktory podalam wyzej - jest wyprobowany - daje naszemu organizmowi sporo energii - polecam i smaczengo |
|
Powrót do góry |
|
|
britney Mocno wstawiony
Dołączył: 08 Mar 2007 Posty: 5837 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Kraków Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 20:29:16 30-12-07 Temat postu: |
|
|
Bigos jarzynowy
Składniki:
- 1 kg białej kapusty
- 3 strąki papryki w różnych kolorach
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 1/4 szlkanki oleju
- pieprz
- cukier
- kminek
- Vegeta
Sposób przyrządzania:
Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć na oleju w szerokim rondlu, ciągle mieszając. Cebulę pokroić w ćwierć talarki, paprykę w paseczki. Dodać do kapusty i dalej smażyć. W razie potrzeby dodać trochę oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy: pieprz, cukier, kminek, 1 łyżkę Vegety. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić do miękkości. Jeśli trzeba dolać trochę wody. Podawać z chlebem jako danie główne lub jako dodatek do mięs. |
|
Powrót do góry |
|
|
KlaudiaLaFleur Generał
Dołączył: 17 Sie 2007 Posty: 7750 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Grimmauld Place 12
|
Wysłany: 10:51:59 31-12-07 Temat postu: |
|
|
nie jestem wegetarianka ale sprobuje tego jogurtu |
|
Powrót do góry |
|
|
casaa Mocno wstawiony
Dołączył: 07 Sty 2007 Posty: 5744 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: B.A.
|
Wysłany: 13:36:03 31-12-07 Temat postu: |
|
|
a ja sama nie wiem czy jestem czy nie.
drobiu ani mięsa(wiadomo z czego) nie jem.
ale ryby jem tylko ich sie nie brzydze
wiec sama nei wiem czy jestem czy nie |
|
Powrót do góry |
|
|
a_moniak Mistrz
Dołączył: 21 Lut 2007 Posty: 12531 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 23:14:12 03-01-08 Temat postu: |
|
|
ja nie wyobrażam sobie żebym nie jadła mięska |
|
Powrót do góry |
|
|
smerfetk_a Cool
Dołączył: 11 Lut 2007 Posty: 526 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 22:01:10 11-01-08 Temat postu: |
|
|
wegetarianką nie jestem (ale zamierzam) ale nie cierpie mięsa i unikam jak tylko moge... od dziecka tak mam |
|
Powrót do góry |
|
|
|