Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Luimelia Moderator
Dołączył: 31 Maj 2013 Posty: 55422 Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Sosnowiec Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 16:20:53 10-07-16 Temat postu: Pozole |
|
|
rodzaj zupy meksykańskiej z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że ziarna tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze. Proces ten nazywany jest nixtamalizacją. Przygotowanie jest czasochłonne, ale potrawę tę można przygotować w dużych ilościach, wystarczająco dla wielkiej liczby osób, wobec czego często się ją spotyka np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości (16 września). Istnieje wiele odmian regionalnych, dodatkowe składniki najczęściej podaje się osobno, każdy dobiera je sobie według indywidualnych upodobań. |
|
Powrót do góry |
|
|
Ujeta65 Obserwator
Dołączył: 15 Sie 2019 Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 20:39:33 15-08-19 Temat postu: |
|
|
Musze ją niebawem wypróbować. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kszyfe21 Obserwator
Dołączył: 10 Sty 2020 Posty: 1 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 22:55:16 10-01-20 Temat postu: |
|
|
brzmi ciekawie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Ifiejas34 Obserwator
Dołączył: 25 Sty 2020 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 21:59:26 25-01-20 Temat postu: |
|
|
nie słyszałam o tym. |
|
Powrót do góry |
|
|
|