Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Lubisz gotować ? |
uwielbiam ! |
|
35% |
[ 28 ] |
tak średnio... |
|
41% |
[ 33 ] |
nie bo nie umiem |
|
18% |
[ 15 ] |
nienawidze !! |
|
3% |
[ 3 ] |
|
Wszystkich Głosów : 79 |
|
Autor |
Wiadomość |
athine Wstawiony
Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 4437 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Częstochowy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 21:07:32 04-07-07 Temat postu: |
|
|
ludki! proszę dodawajcie takie proste przepisy (ciasteczka się udały, szarlotkę mam zamiar zrobić jutro!)
one dają mi jakąkolwiek nadzieję, że nie wyjdzie ze mnie kucharka trująca rodzinę... proszę! |
|
Powrót do góry |
|
|
justics Komandos
Dołączył: 05 Kwi 2007 Posty: 653 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Olkusz
|
Wysłany: 0:15:07 06-07-07 Temat postu: |
|
|
polecam ci przepis na:
kuleczki rafaello
Składniki:
20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórek kokosowych
2 opakowania herbatników (2x85g)
5 dag orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce.
Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek.
Smacznego.
osobiście je robiłam i bardzo polecam!a i smakuja prawie jak rafaello gdy zamiast orzecha laskowego do środka włożymy migdał .
To napewno ci się uda bo bez pieczenia |
|
Powrót do góry |
|
|
cezar82 Idol
Dołączył: 16 Lip 2006 Posty: 1479 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ostrów Wielkopolski
|
Wysłany: 17:40:06 18-07-07 Temat postu: |
|
|
bardzo lubie gotowac |
|
Powrót do góry |
|
|
Baron23 Komandos
Dołączył: 02 Maj 2007 Posty: 741 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UTAH
|
Wysłany: 15:08:40 25-07-07 Temat postu: |
|
|
Ja umiem zrobić:
jajecznicę
odgrzać pizzę
Moja specjalność to chińskie zupki<lol2> |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiamala King kong
Dołączył: 12 Maj 2007 Posty: 2934 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Elk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 0:05:34 07-08-07 Temat postu: |
|
|
tak średnio... |
|
Powrót do góry |
|
|
mania Idol
Dołączył: 11 Lip 2006 Posty: 1987 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 21:11:32 08-08-07 Temat postu: |
|
|
Bardzo proste ciasto (i szybkie, i na czasie)
4 jajka
10 łyżek mąki pszennej (bardzo pełne, nie płaskie)
5 łyżek mąki ziemniaczanej (j.w.)
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl. mleka
3/4 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta to 1 szklankę)
1 kostka (250g) masła (lepsze) lub margaryny
ok 1/3 kg śliwek (najlepsze węgierki)
2 łyżki capuccino w proszku
Jakieś 2 godziny przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki wszystkie potrzebne składniki. Wyjąć ze śliwek pestki i pokrioć śliwki na połówki, a jeśli są duże to na ćwiartki. Zmieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. W innym naczyniu utrzeć całe jajka cukier i masło (margarynę) (Robotem zajmuje to ok 6-8 min, nie przejmować się, jeśli jeszcze pozostaną małe grudki margaryny). Dodawać po trochu mąkę i dalej ucierać. Po dodaniu ok. połowy mąki zacząć dodawać mleko. Ucierać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (jest dość gęste, ale jeszcze płynne, jeśli będzie bardzo ciężko ucierać, bo wyjdzie za gęste, to dodać trochę więcej mleka). Porcja na małą foremkę (keksówkę) lub małą tortownicę. Wyłożyć 2/3 ciasta do foremki, ułożyć śliwki (jedna przy drugiej). Do pozostałej części ciasta dodać capuccino (nie jest to konieczne - jeśli ktoś nie lubi ciast kawowych, albo nie ma capuccino pod ręką, może po prostu użyć białego ciasta, lub dodać łyżkę przesianego kakao i 2 łyżki mleka) i wymieszać łyżką. Wyłożyć kawowe ciasto na śliwki. Piec ok. 75 min w temp 180 stopni C; sprawdzić patyczkiem. Gotowe i ostudzone można posypać cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe można podawać z lodami waniliowymi
W ogóle można zmienić owoce oraz kolor i smak ciasta dodając np. zamiast mąki ziemniaczanej kisiel. [Np. wiśniowy kisiel i wisienki]
Można też je upiec bez owoców i przełożyć jakimś kremem
Na gorące dni bardzo słodki deser:
Składniki na 3 porcje (lub 2 duże ):
serek homogenizowany waniliowy (ok. 180-200g)
1 duży banan
żółta galaretka
galaretka w innym kolorze
ewentualnie jakieś owoce, biszkopty, rodzynki, orzechy ...
Przyrządzić żółtą galaretkę w szklance wrzątku. Ostudzić, aż zacznie się ścinać. W międzyczasie zmiksować banan z serkiem. Dodać tę galaretkę i natychmiast przelać do pucharków (miseczek, czy czegoś tam), wstawić do lodówki, żeby się ścięło - czas zależy od tego w jakim stanie była galaretka, czasem nawet nie trzeba bardziej schładzać i się zetnie. Przyrządzić drugą galaretkę wg przepisu na opakowaniu i zimną wylać na krem. Wstawić do lodówki, żeby galaretka zgęstniała. To podstawowa wersja. Można dodać do masy bananowej orzechy, albo rodzynki, co kto woli, można owoce do galaretki, itd..
Można potroić składniki na krem bananowy i na małej tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów. Ułożyć na tym brzoskwinie z puszki, zalać masą bananową (użyć galaretki ananasowej). Na tym ułożyć ananasy z puszki w plasterkach i zalać to zieloną galaretką, poczekać aż się zetnie i zalać czerwoną galaretką. Można zbłysnąć, bo to baaaardzo łatwy deser a wygląda dość efektownie
Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
scarlet1 Idol
Dołączył: 20 Lip 2007 Posty: 1461 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tree Hill ;)
|
Wysłany: 23:36:10 11-08-07 Temat postu: |
|
|
a ja lubie gotować a jeszcze bardziej jeść |
|
Powrót do góry |
|
|
athine Wstawiony
Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 4437 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: okolice Częstochowy Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 13:57:22 13-08-07 Temat postu: |
|
|
dziękuję za przepisy :*
już spisuję do zeszytu
dzięki :* |
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo Arcymistrz
Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 24252 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 14:22:19 13-08-07 Temat postu: |
|
|
spod pod pizzę (pyszny i chrupiący)
15 g. drozdzy
pol kubka przegotowanej, ciepłej ale nie wrzącej wody
szklanka mąki
łyzeczka soli
oregano, bazylia
łyzeczka cukru
drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i polewamy odrobiną wody, mieszamy. Odstawiamy na jakieś 5 minut. do drożdży dodajemy sół, bazylie i oregano. powoli dosypujemy mąki, wciąż mieszając. Wyjmujemy ciasto z miski na stolnice albo jakis blat, najpierw posypany mąką i zaczynamy ugniatać, dolewajac w razie potrzeby wodę i dodając mąkę aż zużyjemy ta ze szklanki. ugniatamy dopoki ciasto nie bedzie elastyczne i przestanie sie nam przylepiać do ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem i dajemy mu 10 minut. Następnie wyjmujemy wyrosniete ciasto na posypana mąką stolnicę, robimy z niego kulke (mniej wiecej), rozpłaszczamy niecoi zaczynamy wałkować. podczas wałkowania ciasto przekładamy z jednej na druga stonę i staramy sie rozwałkowywac równomiernie we wszystkie stoony, zeby powstał nam placek o w miare okrągłym kształcie, nieco większy od formy. Forme smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy odrobiną mąki. następnie ostrożnie przekładamy ciasto na formę i wylepiamy brzegi. wyłozone ciasto nakłuwamy kilka razy widelcem, dzieki czemu nie przywrze nam do formy i bedzie chrupiące. nakładamy sos i dodatki. wkładamy pizze do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy jakies 15-20 minut, oceniajac po brzegach i po serze, czy jest już gotowa. smacznego.
robiłam te ciasto juz wiele razy i zawsze wychodzi. Zazwyczaj podwajam składniki i robie od razu dwa spody, połowe ciasta zamrażam i potem juz tylko wystarczy rozwałkowac
jesli chcecie, moge potem podac przepis na pyszny sos do pizzy |
|
Powrót do góry |
|
|
casaa Mocno wstawiony
Dołączył: 07 Sty 2007 Posty: 5744 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: B.A.
|
Wysłany: 20:17:53 14-08-07 Temat postu: |
|
|
dzięki za przepis na pewno wypróbuje jeślibyś mogła to chętnie pozanałabym Twój przepis na sos do pizzy |
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo Arcymistrz
Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 24252 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 0:47:24 16-08-07 Temat postu: |
|
|
słodko - kwaśny sos (do pizzy i nie tylko)
puszka pomidorow
2 papryki (czerwona i żółta)
pół puszki ananasów
łyzeczka zaprawy cytrynowej
2 ząbki czosnku
1 nieduża cebula (pół dużej)
ostra papryka w proszku, albo papryczki chili
sól
przygotowanie
kroimy cebule, papryke, i 4 plasterki ananasa w kostkę. Rozgrzewamy na patelni olej i na malym ogniu smazymy pokrojone warzywa. W tym czasie kroimy czosnek. dodajemy na patelnie, mozemu rowniez dodac pocieta nozyczkami papryczke chili (kawalek długoci centymetra wystarczy). Otwieramy puszke z pomidorami i dodajemy do smazacych sie warzyw. dusimy na małym ogniu kilkanascie minut, az zrobia sie miekkie. dodajemy do smaku soli, ostrej papryki w proszku i zaprawy cytrynowej i chwilke smazymy. gotowy sos nakladamy na ciasto do pizzy, posypujemy serem i na wierzch ukladamy plasterki ananasa. Rownie dobrze smakuje z ryzem lub makaronem (najlepiej penne). Zycze smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
casaa Mocno wstawiony
Dołączył: 07 Sty 2007 Posty: 5744 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: B.A.
|
Wysłany: 9:59:30 16-08-07 Temat postu: |
|
|
mmm wyglada ciekawie na pewno wypróbuje dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamil_Televisa Wstawiony
Dołączył: 01 Lip 2007 Posty: 4398 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: 9:58:49 22-09-07 Temat postu: |
|
|
Ja czasem lubie ugotowac sobie cos np: zupe warzywna! |
|
Powrót do góry |
|
|
Nevisse Mistrz
Dołączył: 22 Lut 2007 Posty: 10719 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Tormenta ;) Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 13:21:56 14-10-07 Temat postu: |
|
|
Jak już się wezmę za coś to nawet mi wyjdzie
Szybkie kruche ciastka
Składniki:
1 kostka margaryny
3 jajka
ok. 1 kg mąki
2 łyżki smalcu
4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto zagnieść ze wszystkich składników. Rozwałkować, posmarować białkiem, posypać cukrem i cukrem waniliowym.
Piec według uznania
Przysmak brzoskwiniowy
Składniki:
opakowanie serka homogenizowanego
3-6 łyżeczek kompotu brzoskwiniowego
łyżeczka soku z cytryny
cukier
połówki brzoskwiń
Wykonanie:
Ser wymieszać z kompotem, sokiem z cytryny i cukrem. Rozłożyć na talerzu, lekko wygładzając powierzchnię. Na serze rozłożyć połówki brzoskwiń. Oziębić w lodówce.
Murzynek
Składniki:
1 margaryna
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
1 olejek rumowy lub cytrynowy
1/2 szklanki wody
4 jajka
Wykonanie:
Margarynę, cukier, olejek utrzeć. Dodać żółtka i kakao, dosypać mąkę. Na koniec wlać ubitą pianę z białek i wodę.
SMACZNEGO ! |
|
Powrót do góry |
|
|
Notecreo Arcymistrz
Dołączył: 13 Lip 2007 Posty: 24252 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 13:33:35 22-10-07 Temat postu: |
|
|
Ciasto cynamonowo- jabłkowe
idealne na jesienne chłody
składniki
4 jabłka
4 jaja
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szkl oleju
2 szkl maki
1 łyzeczka cynamonu
1łyz. proszku do pieczenia
1 łyż. sody
4 jablka pokroic w kostke i odlozyc. Jaja, cukier i cueir waniliowy ubic na piane (mozna mikserem). dodac olej.
w misce wymieszac make z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. dodac mase i wymieszac. nastwpnie wrzucic do wszystkiego jablka i jeszcze azwymieszac. wylac ciaso a blache. piec w tempeaturze 180 stopni okolo godziny. (sprawdzac, czy juz gotowe). polac lukrem cyrynowym (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem) Ciasto pyszne, kazdemu wychodzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|