|
Telenowele Forum Telenowel
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 16:40:56 23-05-07 Temat postu: |
|
|
Ale z jakimi byś chciał? |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 16:42:36 23-05-07 Temat postu: |
|
|
najlepiej z brzoskwiniami lub truskawkami |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17:18:00 23-05-07 Temat postu: |
|
|
Proszę bardzo
TORT CZEKOLADOWY Z BRZOSKWINIAMI
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6 jajek,
6 lyzek cukru,
3 lyzki maki pszennej (ja uzywam make Pokusa),
3 lyzki maki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
mala lyzeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 kostki masla albo 1 kostka masla i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol - moze byc wodka, likier brzoskwiniowy, koniak
oprocz tego puszka brzoskwin
WYKONANIE:
Biszkopt
ubijam piane z bialek ze szczypta soli (piana jest wtedy sztywniejsza), dodaje po trochu cukier i cukier waniliowy, ubijam, az nabierze odpowiedniej sztywnosci - bedzie gladka i blyszczaca. Na koniec dodaje zoltka i chwile jeszcze ubijam. Potem mieszam wszystko delikatnie lyzka z przesiana maka i proszkiem do pieczenia. Wlewam mase do tortownicy wylozonej papierem do pieczenia - boki zostawiam wolne (chodzi o to, zeby biszkopt trzymal sie bokow, zeby sie nie zeslizgnal i nie odstawal) i wstawiam do nagrzanego piekarnika - niestety robie to na wyczucie, bo nie mam termometru. Pieke tak dlugo, az bedzie rumiany i wyrosniety, a patycze wlozony w ciasto po wyjeciu jest suchy.
Najczesciej biszkopt pieke poprzedniego dnia, wtedy latwiej daje sie przekroic na trzy czesci.
krem
ubijam cale jajka z cukrem na parze (mozna dodac cukier waniliowy), az do rozpuszczenia cukru i uzyskania puszystej masy. Nastepnie studze to w zimnej wodzie, caly czas ubijajac mikserem. Kiedy masa jest juz calkiem zimna, wmakutrze rozcieram maslo i dodaje po trochu jajek. Kiedy wszystko sie polaczy - dodaje do smaku i koloru kakao i alkohol - sprawa gustu, wszystko caly czas ucierajac.
Brzoskwinie osaczam z zalewy, kroje w kostke albo w plasterki, a czesc przeznaczona do dekoracji - w osemki. Do zalewy dodaje akohol (najlepiej jednak likier brzoskwiniowy) - posluzy nam to do nasaczenia ciasta. Na talerzu ukladam gorna czesc biszkoptu - gora do gory - i nasaczam ja powyzsza mieszanina.
Rozsmarowuje troche kremu, ukladam na tym brzoskwinie raczej gruba warstwa, i na wierzch daje znowu krem, potem dolna czesc ciasta (dolem do dolu), nasaczam i nakladam krem, potem srodkowa czesc ciastanasaczam i smaruje calosc kremem.
Calosc ozdabiam wedle fantazji - brzoskwiniami i kremem, czasami posypuje przedtem wiorkami kokosowymi - dla lepszego efektu kolorystycznego, czasem uzywam malych bezikow - Liliputkow (sa swietne jako dodatek do lodow).
Ciasto smakuje najlepiej, kiedy polezy przez noc w lodowce.
TORT Z TRUSKAWKAMI
SKLADNIKI:
Ciasto:
40 dag mąki pszennej,
10 dag mąki ziemniaczanej,
4 jajka,
1 szklanka mleka,
20 dag cukru,
15 dag margaryny lub masła,
1 proszek do pieczenia,
zapach cytrynowy
Nadzienie:
80 dag truskawek,
galaretka owocowa lub 1/2 szklanki wody i 1 1/3 szklanki soku z truskawek,
5 dag cukru,
sok z połowy cytryny,
2 dag żelatyny w proszku
WYKONANIE:
Mąkę pszenną przesiać do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na pulchną masę. Rozprowadzić mlekiem, połączyć z obiema mąkami. Dodać zapach cytrynowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Połączyć ją delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury. Wysmarować tortownicę tłuszczem, przełożyć ciasto i piec w niezbyt gorącym piekarniku ok. 40 min. Truskawki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki. Namoczyć w zimnej wodzie żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzać. Dodać ją do soku z truskawek razem z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić, ułożyć na nim dosyć gęsto truskawki i zalać przestudzoną i gęstniejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 17:21:56 23-05-07 Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 17:39:35 23-05-07 Temat postu: |
|
|
Nie ma za co |
|
Powrót do góry |
|
|
sandrusia122 Idol
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1032 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Colombia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 12:06:41 25-06-07 Temat postu: |
|
|
Ciasto z budyniem czekoladowym
Składniki:
białko - 1 szt
budyń czekoladowy - 3 opakowania
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 1/2 szkl
cukier - 1/2 szkl
jajka - 3 szt
jajka - 2 szt
margaryna - 1/2 kostki
margaryna - 1/2 kostki
mąka - 2 szkl
mleko - 1 litr
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
serek homogenizowany waniliowy - 4 opakowania
żółtko - 1 szt
Z 2 szkl. maki, 2 łyżeczek proszku do piecz.,1/2 kostki miękkiej margaryny, 1/2 szkl. cukru, 2 jajek, żółtka zagnieść ciasto i wyłożyć na prostokątną blachę. mleko połączyć z 3 opakowaniami budyniu czekoladowego i ugotować, jeszcze gorący budyń wyłożyć na surowe ciasto i równo rozsmarować. Blachę odstawić do wystudzenia.
1/2 kostki margaryny zmiksować z 1/2 szkl. cukru na puszysta masę. Miksując dodawać na przemian serki waniliowe i żółtka. Następnie wsypać budyń śmietankowy i wymieszać. Ubić na sztywno białka połączyć z masą serową i równo rozłożyć na schłodzonym budyniu czekoladowym. Można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Piec 40 min. |
|
Powrót do góry |
|
|
sandrusia122 Idol
Dołączył: 31 Maj 2007 Posty: 1032 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Colombia Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 12:09:36 25-06-07 Temat postu: |
|
|
Fale dunaju
Składniki:
budyń śmietankowy - 1 opakowanie
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 torebka
jabłka - 2-3 szt
jajka - 5 szt
kakao - 2 łyżki
kwaśna śmietana - 3 łyżki
margaryna - 1 kostka
masło - 1 kostka
mąka - 30 dag
mleko - 1/2 L
polewa czekoladowa - 1 do dekoracji
proszek do pieczenia - 1-2 łyżeczki
wódka - 1 odrobina
żółtko - 1 szt
Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową |
|
Powrót do góry |
|
|
Stokroteczka Prokonsul
Dołączył: 15 Kwi 2007 Posty: 3162 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Z przed kompa :P
|
Wysłany: 16:16:47 29-08-07 Temat postu: |
|
|
świetne przepisy |
|
Powrót do góry |
|
|
prima Detonator
Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 433 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 15:12:26 09-11-07 Temat postu: |
|
|
Tort z owocami
Składniki:
* 7 jajek
* 20 dag cukru
* 2 cukry wanilinowe
* 8 dag mąki pszennej
* 11 dag mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 słoik kompotu z wiśni (720 ml)
* skórka i 2 łyżki soku z cytryny
* 3 - 4 łyżeczki żelatyny
* 35 dag białej czekolady
* 10 dag czekolady
* 60 dag śmietany kremówki
Sposób przyrządzania:
Ubić na sztywną pianę 4 białka. Dodać 12 dag cukru i 1 cukier wanilinowy. Kolejno wbić 4 żółtka. Mąkę połączyć z 6 dag mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, wymieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wypełnić ciastem. Piec 40 minut w temperaturze 175°C, wystudzić i przekroić na 3 krążki. Wiśnie osaczyć, sok zachować. Resztę mąki ziemniaczanej rozprowadzić 8 łyżkami soku. Pozostały sok oraz 4 dag cukru zagotować ze skórką i 2 łyżkami soku z cytryny. Skórkę wyjąć, wlać mąkę ziemniaczaną, gotować minutę. Dodać wiśnie, wystudzić. Stopić 25 dag białej czekolady. W pozostałych jajkach rozdzielić białka od żółtek. Białka schłodzić. Żółtka utrzeć z 2 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ciepłą czekoladę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, dodać do żółtek, wymieszać mikserem. 30 dag śmietany kremówki i białka ubić (osobno), kolejno dodawać do kremu. Tort przełożyć kremem i wiśniami, schłodzić (min. 4 godziny). Posmarować pozostałą śmietaną ubitą z resztą cukru. Ciemną czekoladę i resztę białej stopić. Na blasze rozsmarować ciemną, a niej białą czekoladę. Zastygłą masę zetrzeć na spiralki, udekorować tort. |
|
Powrót do góry |
|
|
Sysia83 Obserwator
Dołączył: 06 Kwi 2010 Posty: 2 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Częstochowa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 13:08:06 06-04-10 Temat postu: |
|
|
SZARLOTKA BEZ JAJEK
SKŁADNIKI : (składniki sypkie) [jedna oddzielna miska]
- 2 szklanki kaszy manny
- 2 szklanki mąki
- 3 łyzeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
Wymieszac łyżką
NADZIENIE: (drugie składniki) [druga osobna miska]
- ok. 2,5 kg jabłek
- 3 łyzki cukru
- 2 łyzeczki cynamonu / lub / cukru waniliowego
- 150g masła
Wymieszac łyżką
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Jabłka umyc i osuszyc.
Razem ze skórką zetrzec na tartce o dośc dużych oczkach, lekko odsączyc.
Dodac cukier i cynamon, dobrze wymieszac łyżką.
Wszystkie sypkie składniki połączyc z proszkiem do pieczenia i podzielic na 3 czesci.
Do formy (25x40cm wysmarowana masłem, wysypana bułka tartą)
i kolejno....
1/3 sypkich składników na spód blachy potem wyrównac
nastepnie na to dac jedną częśc jabłek i rozłożyc
znowu składniki sypkie
jabłka
składniki sypkie
Na koniec wystrugac piórka masła i ułożyc na całosci, na wierzchu ciasta.
PIEC MAKSYMALNIE 1 GODZINE na 180 stopni
(gora 1godz 20 mint zalezy jaki piekarnik)
To naprawde prosty przepis wam tez sie uda pychota [/b] |
|
Powrót do góry |
|
|
maite195 King kong
Dołączył: 21 Lis 2010 Posty: 2671 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z daleka... Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 18:48:03 14-12-10 Temat postu: |
|
|
Ja uwielbiam sernik.
Składniki ciasta
75g herbatników digestive
40g masła
25g brązowego cukru demerara
Składniki farszu
50g miękkiego masła
175 g cukru
450g półtłustego sera białego
25g mąki
sok i skórka starta z 1 cytryny
3 jaja
150 ml lekko ubitej kremówki
Składniki wierzchu
150 ml bitej śmietany
450g mieszkanki owoców (jagody, maliny, czerwone porzeczki) lub opakowanie mrożonych owoców
cukier puder (dowolnie)
Przygotowanie
Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłożyć dookoła boku długim paskiem pergaminu. Na dno położyć okrąg z pergaminu. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Wsypać herbatniki do torebki plastikowej, rozgnieść wałkiem. Roztopić masło na patelni, dodać herbatniki i brązowy cukier. Wymieszać dokładnie, przesypać do tortownicy. Docisnąć metalową łyżką. Pozostawić w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować farsz. Do dużej miski wrzucić masło, cukier, ser, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz żółtka. Ubić na gładką masę. Dodać bitą śmietanę, i wymieszać ostrożnie plastikową łopatką lub metalową łyżką. Elektrycznym mikserem ręcznym ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do masy i wymieszać ostrożnie. Przelać masę na spód, wyrównać wierzch plastikową łopatką. Piec w rozgrzanym piekarniku 1 - 1 ¼ godziny, aż się zetnie. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na godzinę. Płaskim nożem przeciągnąć wzdłuż brzegu, następnie otworzyć tortownicę. Zdjąć pergamin i położyć ciasto na paterze. Zagłębienie w środku ciasta wypełnić bitą śmietaną. Posypać owocami i cukrem pudrem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Matilda_la Idol
Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1021 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 1:43:25 13-07-14 Temat postu: |
|
|
A wie ktoś z Was jak zrobić taką masę śmietankową przypominająca nie śmietanę ale masę bezową taką jak np. w toffi lub w ananasowcu w piekarni "Pod telegrafem"? Ta masa to jest jak z miśków bezowych które kiedyś można było kupić w wafelkach. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|