Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mateusz Arcymistrz
Dołączył: 27 Gru 2006 Posty: 22848 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19:51:42 28-04-07 Temat postu: Przepisy na ciasta |
|
|
Tutaj będziemy wstawiać przepisy na jakieś pyszna ciasta
Ostatnio zmieniony przez Mateusz dnia 8:03:40 29-04-07, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 19:56:51 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja jak znajde to wstawie przepis an moje ulubione ciasto ;;Krówke'' |
|
Powrót do góry |
|
|
kulka Mistrz
Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 11960 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 20:57:56 28-04-07 Temat postu: |
|
|
Znałam przepis na takie proste ciasto, które robi się bardzo szybko, ale nie wiem, gdzie mam przepis |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 0:59:59 29-04-07 Temat postu: |
|
|
"Lambada"
Składniki:
2 budynie waniliowe
1 litr soku pomarańczowego z kartonu
3/4 szklanki cukru kryształu
500 ml śmietany kremówki(30%)
duża paczka biszkoptów
starta czekolada
Sposób przyrządzenia:
Z kartonu odlać ok.150 ml soku i nim nasączyć biszkopty, ułożone wcześniej na wysmarowanej margaryną blasze lub tortownicy. Pozostały sok wlać do garnka, wsypać cukier i ugotować budynie. Gorąca masę wylać na nasączone biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem warto je schłodzić ok, godziny czasu, aby masa dobrze stężała.
"Jabłecznik z budyniem"
Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
jabłka
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Jedną część wyłożyć na blachę, na to jabłka pokrojone w plasterki. Następnie gorący budyń i drugą połowę ciasta wyłożyć na gorący budyń. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed włożeniem ciasta do piekarnika wierz ciasta można posypać sezamem.
"Brzdąc na kremówce"
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¾ maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 szklanka śmietany kremówki
½ szklanki cukru
1 mały cukier waniliowy
½ łyżki kakao
2 łyżeczki żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając porcjami dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita przelać do tortownicy, upiec. Wszystkie składniki kremu mieszając doprowadzić do wrzenia, schłodzić, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Schłodzony krem miksować lub ubijać powoli dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić. Biszkopt przekroić na połowę lub 3 części, przełożyć kremem. Schłodzić.
Uwaga: kakao można zastąpić owocami dodawanymi na końcu.
SmAcZnEgO |
|
Powrót do góry |
|
|
...::Justyna::... Mistrz
Dołączył: 04 Lis 2006 Posty: 11908 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 11:28:43 29-04-07 Temat postu: |
|
|
Ciasto czekoladowe
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (ja dodaję trochę mniej)
1 kostka margaryny
3/4 szklanki. kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie składników była 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 krem do tortów (przetestowałam już wiele i uważam, że do tego ciasta najlepszy jest krem dr. Oetkera waniliowy).
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierana, dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami, to znaczy: z kakao, obydwiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tak zwane esy-floresy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14:12:09 29-04-07 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajne przepisy, może coś przyrządzę |
|
Powrót do góry |
|
|
...::Justyna::... Mistrz
Dołączył: 04 Lis 2006 Posty: 11908 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 15:39:43 29-04-07 Temat postu: |
|
|
w takim razie smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
Paolcia:) Mistrz
Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 18831 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 19:09:59 29-04-07 Temat postu: |
|
|
"Ananasek"
I. Upiec jasny biszkopt.
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać.
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temperaturze 160-180*C około 30-40 minut.
II. Masa budyniowa.
Składniki:
1 puszka ananasów
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Wykonanie:
1. Z 1 puszki ananasów odlać sok.
2. Na soku ugotować budyń śmietankowy lub waniliowy.
3. Owoce ananasa pokroić w kostkę, połączyć z budyniem i przestudzić.
III. Piana.
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru kryształu
15 dag wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Białka ubić z cukrem.
2. Dodać kokos i lekko wymieszać.
IV. Przełożenie placka.
Biszkopt - masa budyniowa - piana.
Zapiec w gorącym piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180*C.
SMACZNEGO |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 8:41:36 30-04-07 Temat postu: |
|
|
PRZEPYSZNE RAFAELLO :
Składniki:
200 g maki
300 g cukru
4 jajka
5 łyżeczek proszku do pieczenia w razie potrzeby dodać więcej
3/4 kostki margaryny np. Kasia
2 saszetki ugotowanego ryżu na słodko ( gotować w osłodzonej wodzie 5 łyżek cukru na litr wody)
wiórki kokosowe szklanka
3 szklanki mleka i pół szklanki wody
budyń waniliowy
2 opakowania wafli tortowych bądź krakersów
Sposób wykonania :
Wszystkie składniki wsypać do miski i mieszać 5 min mikserem ( wiórki i ryż wsypać po wymieszaniu i delikatnie wymieszać z masą łyżka). Ubić białka na sztywną piane i dodać do masy. Krakersy namoczyć w mleku i nałożyć na tortownice... przełożyć masą i wsadzić do lodówki na 1,5 godziny. |
|
Powrót do góry |
|
|
*KaMcIa* Prokonsul
Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 3232 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Cancun
|
Wysłany: 8:51:17 30-04-07 Temat postu: |
|
|
Lodowiec:
Masa:
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
25 dag masła
2 łyżki kakao
Ponadto:
1 opakowanie biszkoptów (15 dag)
bakalie
gorzka czekolada
1 galaretka wiśniowa
dowolne owoce do dekoracji
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, i do gotującego się mleka wlać masę z żółtek, ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie ostudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, i dalej ucierając dodawać porcjami ostudzony budyń. Gotową masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Dno średniej wielkości tortownicy wyłożyć biszkoptami (biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem np. przegotowana woda + sok z cytryny). Na biszkopty wyłożyć ciemną masę i posypać ją pokrojoną w kosteczki czekoladą i bakaliami. Następnie rozłożyć drugą warstwę biszkoptów, a na nie jasną masę. Na jasnej masie rozłożyć dowolne owoce np. wydrylowane wiśnie i zalać tężejącą galaretką, przygotowaną wcześniej według przepisu na opakowaniu.
Całość włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Smacznego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Paolcia:) Mistrz
Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 18831 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 12:11:09 30-04-07 Temat postu: |
|
|
MAŚLANE RAFAELLO
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka mąki krupczatki
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z cytryny
Masa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła roślinnego
- aromat waniliowy
Posypka:
- 20 dag kokosu
- 20 dag masła
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.
Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.
Ciasto schłodzić w lodówce. |
|
Powrót do góry |
|
|
Rubi :) Idol
Dołączył: 20 Lut 2007 Posty: 1030 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 11:43:03 04-05-07 Temat postu: |
|
|
Ostatnio bedąc z mamą w hypernovie kupiłyśmy tiramisu w paczce. Jest to naprawde przepyszne ciasto a robi sie je bardzo szybko no i nie trzeba wielu "swoich" składników. Polecam!
P.S. Na początek mozna kupic jedna paczke ale z niej wychodzi dosc mało ciasta, a wiec lepiej byloby zrobic z dwóch porcji |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 18:38:23 04-05-07 Temat postu: |
|
|
Oj, tiramisu uwielbiam Ja kupowałam często w piekarni "Pod telegrafem" (w Kielcach takie piekarnie są, nie wiem, jak w onnych miastach) i bardzo mi smakowały A teraz sama przyrządzam |
|
Powrót do góry |
|
|
Jeanette Prokonsul
Dołączył: 08 Kwi 2006 Posty: 3980 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Ciudades Mágicas De La Hada Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 10:49:19 06-05-07 Temat postu: |
|
|
moja sista kiedyś robiła tiramisu
tylko że zamiast tego sera to serki homogenizowane danona |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 16:37:23 23-05-07 Temat postu: |
|
|
Czy ma ktoś jakiś przepis na tort z owocami? |
|
Powrót do góry |
|
|
|