Forum Telenowele Strona Główna Telenowele
Forum Telenowel
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zupy
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 1:35:44 29-04-07    Temat postu: Zupy

ZUPA BAŁKAŃSKA:

Składniki dla 5-6 osób:
bulion lekki (warzywny lub drobiowy)
pomidory w zalewie domowe lub z puszki, bez skórek min 500g
mała puszka koncentratu 30% - 90g
czosnek 4 ząbki
duża cebula
ryż biały, długo ziarnisty 100g
mielone - cielęce 300g
1 małe jajko
bułka tarta 50g
sól, pieprz, papryka ostra
zielona pietruszka

Sposób przygotowania:
W dużym rondlu (3l.) podsmażyć cebulę ze zgniecionym czosnkiem, podsypać papryką po 2-3 min. wrzucić pomidory sól, pieprz mielony(sporo) dusić ok. 25 min - pognieść pomidory w garnku ,ale nie miksować -mają być w drobnych kawałkach. Całość zalać gorącym bulionem - gotować jeszcze 10 min. W tym czasie zrobić z mielonej cielęciny malutkie klopsiki ( jajko, bułka tarta ,sól, pieprz, ewentualnie odrobina wody). Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną dość grubo pietruszkę 1/2 pęczka). Wrzucić klopsiki , następnie zasypać ryżem. 6.gotować 18 minut. Podawać w glinianych miskach z bagietką lub chlebkiem pita.

ZUPA KRÓLEWSKA:

Składniki:

• 1 kura

• 25 dag szynki wędzonej

• 10 dag masła

• łyżka mąki

• 10 żółtek

• kilka słodkich migdałów

• tarta bułka

• włoszczyzna

Sposób wykonania:

Masło zrumienić z mąką, dodać parę korzonków pokrajanej włoszczyzny i kurę pokrajaną na ćwiartki, a także utłuczone migdały, ugotowane na twardo żółtka, pokrajaną w kostkę szynkę i garść tartej bułki.Wszystko to zalać rosołem i dusić pod przykrywą na wolnym ogniu, aż będzie miękkie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olcia
King kong
King kong


Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: Kielce

PostWysłany: 14:41:40 29-04-07    Temat postu:

Znalazłam całkiem nie głupi przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 1 kostka mięsna lub udko kurczaka,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła),
- 4 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.

Jak przyrządzić?
Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać drobno pokrojonš kapustę, wymoczonš fasolę, kostkę mięsnš lub udko z kurczaka. Całość zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości składników. Wyjąć z zupy mięso. Doprawić zupę sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i jeśli potrzeba solą. Śmiętanę wymieszać z niewielką ilością zupy, wlać do garnka, zagotować.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 14:56:32 29-04-07    Temat postu:

Ja to lubie zupy:
brokułową
cytrynową z ryżem
i ogórkową
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aga;)
Mocno wstawiony
Mocno wstawiony


Dołączył: 26 Sty 2007
Posty: 6168
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: NS city xD

PostWysłany: 17:37:53 29-04-07    Temat postu:

yyy zupe cytrynową ?? Pierwsze słysze o takiej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
...::Justyna::...
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 04 Lis 2006
Posty: 11908
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/3
Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 17:54:12 29-04-07    Temat postu:

ja też. musi być strasznie kwaśna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gosia1906
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 11 Paź 2006
Posty: 12331
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Małopolska>>Krk
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:26:24 29-04-07    Temat postu:

ja nie lubię zup
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 18:53:51 29-04-07    Temat postu:

Ja to mało kiedy jem zupe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
nicole
Idol
Idol


Dołączył: 17 Mar 2007
Posty: 1862
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznań

PostWysłany: 18:56:11 29-04-07    Temat postu:

lubię zupki ale chyba najbardziej to pomidorową i grzybową z grzankami
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paolcia:)
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 18831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jordanów

PostWysłany: 19:20:19 29-04-07    Temat postu:

"Zupa węgierska"

Składniki:
1/2 kg mięsa (gotowanego albo upieczonego) lub wędliny
2 cebule
2 średnie czerwone papryki (surowe lub konserwowe)
30 dag pieczarek konserwowych
1 puszka groszku konserwowego
2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
popryka w proszku
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżki mąki
tłuszcz

Wykonanie:
Pieczarki pokroić i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro. Podawać w bulionówce.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kulka
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 11960
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: 0:58:17 30-04-07    Temat postu:

wiecie jak najprościej zrobić zupę?

Gotuję się wodę z kostką rosołową do wrzenia, wrzuca się mrożonki, jakieś np. Zupa jarzynowa, Barszcz ukraiński, Zupa kalafiorowa itp.. Jeśli zupa ma być dla więcej niż 2 osób to tych mrożonek jest za mało i trzeba pokroić w kosteczkę kilka ziemniaków, marchwi itp. Trzeba gotować do momentu aż wzrzywa będą miękkie. Pote, wrzucić do kibeczka łyżkę, mogą być dwie, śmietany i wymieszać z łyżką powstałego wywaru, dodać do garnka, dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki i gotowe
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 8:48:15 30-04-07    Temat postu:

BOTWINKA:

Składniki:
• 6 średnich buraczków
• 3 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka vegety
• kwasek cytrynowy
• 2 duże garście liści botwiny
• ewentualnie śmietanka
• 4 jajka na twardo

Sposób przyrządzenia:
Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku.
Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut. Można zaprawić słodką śmietanką.
Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.

ŻUREK PO KIELECKU:

Składniki:
• szklanka kwasu z ogórków
• kostka bulionu wołowego
• łyżeczka vegety
• 10 dag śmietany
• łyżka mąki
• 20 dag cienkiej kiełbasy
• łyżka zieleniny
• ząbek czosnku
• pieprz

Sposób wykonania:
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, wegetę i zagotować.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.

ZUPA POMIDOROWA PO LWOWSKU:

Składniki:
1,5 l rosołu z cielęciny,
20 dag kaszy jęczmiennej,
70 dag pomidorów,
10 dag cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
100 ml śmietany,
5 dag żółtego sera,
sól, pieprz, cukier i imbir do smaku.
Sposób wykonania:
Kaszę opłukać, wsypać do wrzącego rosołu i ugotować na małym ogniu, często mieszając. Pomidory umyć, rozdrobnić razem z obraną cebulą oraz czosnkiem, dodać masło, rozgotować, przetrzeć, połączyć z kaszą, śmietaną i startym serem, chwilę pogotować, doprawić.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 11:28:07 30-04-07    Temat postu:

nicole napisał:
lubię zupki ale chyba najbardziej to pomidorową i grzybową z grzankami

To ja znów pomidorowej zupy nie lubie
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Paolcia:)
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 26 Sie 2006
Posty: 18831
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Jordanów

PostWysłany: 11:59:21 30-04-07    Temat postu:

A ja pomidorową bardzo lubię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
zastina
Mistrz
Mistrz


Dołączył: 25 Paź 2006
Posty: 12823
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: California ;P
Płeć: Kobieta

PostWysłany: 12:12:13 30-04-07    Temat postu:

A lubi ktoś z was zupe burakową?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kamillo
Prokonsul
Prokonsul


Dołączył: 16 Lut 2007
Posty: 3517
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 3/3
Skąd: Kielce :)

PostWysłany: 12:27:01 30-04-07    Temat postu:

Ja nigdy takiej,nie jadłem,więc nie wiem ,jak smakuje.
Z zup najbardziej lubię pomidorową,ogórkową i żurek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Telenowele Strona Główna -> Kuchnia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin