|
Telenowele Forum Telenowel
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 1:35:44 29-04-07 Temat postu: Zupy |
|
|
ZUPA BAŁKAŃSKA:
Składniki dla 5-6 osób:
bulion lekki (warzywny lub drobiowy)
pomidory w zalewie domowe lub z puszki, bez skórek min 500g
mała puszka koncentratu 30% - 90g
czosnek 4 ząbki
duża cebula
ryż biały, długo ziarnisty 100g
mielone - cielęce 300g
1 małe jajko
bułka tarta 50g
sól, pieprz, papryka ostra
zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu (3l.) podsmażyć cebulę ze zgniecionym czosnkiem, podsypać papryką po 2-3 min. wrzucić pomidory sól, pieprz mielony(sporo) dusić ok. 25 min - pognieść pomidory w garnku ,ale nie miksować -mają być w drobnych kawałkach. Całość zalać gorącym bulionem - gotować jeszcze 10 min. W tym czasie zrobić z mielonej cielęciny malutkie klopsiki ( jajko, bułka tarta ,sól, pieprz, ewentualnie odrobina wody). Do zupy dodać koncentrat pomidorowy i posiekaną dość grubo pietruszkę 1/2 pęczka). Wrzucić klopsiki , następnie zasypać ryżem. 6.gotować 18 minut. Podawać w glinianych miskach z bagietką lub chlebkiem pita.
ZUPA KRÓLEWSKA:
Składniki:
• 1 kura
• 25 dag szynki wędzonej
• 10 dag masła
• łyżka mąki
• 10 żółtek
• kilka słodkich migdałów
• tarta bułka
• włoszczyzna
Sposób wykonania:
Masło zrumienić z mąką, dodać parę korzonków pokrajanej włoszczyzny i kurę pokrajaną na ćwiartki, a także utłuczone migdały, ugotowane na twardo żółtka, pokrajaną w kostkę szynkę i garść tartej bułki.Wszystko to zalać rosołem i dusić pod przykrywą na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. |
|
Powrót do góry |
|
|
Olcia King kong
Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 2364 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 14:41:40 29-04-07 Temat postu: |
|
|
Znalazłam całkiem nie głupi przepis na barszcz ukraiński
Składniki:
- 1 kostka mięsna lub udko kurczaka,
- 2 średniej wielkości buraki,
- 4 ziemniaki,
- 1/4 główki białej kapusty,
- 2 marchewki,
- 1/2 szklanki białej fasoli (należy ją poprzedniego dnia zalać wodą, aby namiękła),
- 4 kostki rosołowe Winiary,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- cukier,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny do smaku.
Jak przyrządzić?
Buraki, ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać drobno pokrojonš kapustę, wymoczonš fasolę, kostkę mięsnš lub udko z kurczaka. Całość zalać wodą, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości składników. Wyjąć z zupy mięso. Doprawić zupę sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i jeśli potrzeba solą. Śmiętanę wymieszać z niewielką ilością zupy, wlać do garnka, zagotować. |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 14:56:32 29-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja to lubie zupy:
brokułową
cytrynową z ryżem
i ogórkową |
|
Powrót do góry |
|
|
Aga;) Mocno wstawiony
Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 6168 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: NS city xD
|
Wysłany: 17:37:53 29-04-07 Temat postu: |
|
|
yyy zupe cytrynową ?? Pierwsze słysze o takiej |
|
Powrót do góry |
|
|
...::Justyna::... Mistrz
Dołączył: 04 Lis 2006 Posty: 11908 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: Królewskie miasto-Kraków ^^ Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 17:54:12 29-04-07 Temat postu: |
|
|
ja też. musi być strasznie kwaśna |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosia1906 Mistrz
Dołączył: 11 Paź 2006 Posty: 12331 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Małopolska>>Krk Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 18:26:24 29-04-07 Temat postu: |
|
|
ja nie lubię zup |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 18:53:51 29-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja to mało kiedy jem zupe |
|
Powrót do góry |
|
|
nicole Idol
Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 1862 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 18:56:11 29-04-07 Temat postu: |
|
|
lubię zupki ale chyba najbardziej to pomidorową i grzybową z grzankami |
|
Powrót do góry |
|
|
Paolcia:) Mistrz
Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 18831 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 19:20:19 29-04-07 Temat postu: |
|
|
"Zupa węgierska"
Składniki:
1/2 kg mięsa (gotowanego albo upieczonego) lub wędliny
2 cebule
2 średnie czerwone papryki (surowe lub konserwowe)
30 dag pieczarek konserwowych
1 puszka groszku konserwowego
2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
popryka w proszku
sól
pieprz
1/2 szklanki śmietany
1 - 2 łyżki mąki
tłuszcz
Wykonanie:
Pieczarki pokroić i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażać. Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro. Podawać w bulionówce. |
|
Powrót do góry |
|
|
kulka Mistrz
Dołączył: 30 Paź 2006 Posty: 11960 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: 0:58:17 30-04-07 Temat postu: |
|
|
wiecie jak najprościej zrobić zupę?
Gotuję się wodę z kostką rosołową do wrzenia, wrzuca się mrożonki, jakieś np. Zupa jarzynowa, Barszcz ukraiński, Zupa kalafiorowa itp.. Jeśli zupa ma być dla więcej niż 2 osób to tych mrożonek jest za mało i trzeba pokroić w kosteczkę kilka ziemniaków, marchwi itp. Trzeba gotować do momentu aż wzrzywa będą miękkie. Pote, wrzucić do kibeczka łyżkę, mogą być dwie, śmietany i wymieszać z łyżką powstałego wywaru, dodać do garnka, dobrze wymieszać, aby nie powstały grudki i gotowe |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 8:48:15 30-04-07 Temat postu: |
|
|
BOTWINKA:
Składniki:
• 6 średnich buraczków
• 3 łyżki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka vegety
• kwasek cytrynowy
• 2 duże garście liści botwiny
• ewentualnie śmietanka
• 4 jajka na twardo
Sposób przyrządzenia:
Buraki obrać, przekroić na połówki albo ćwiartki, ugotować z cukrem, solą i vegetą, dosypać kwasek cytrynowy do smaku.
Umyć i pokroić liście, dołożyć do buraków, gotować 10 minut. Można zaprawić słodką śmietanką.
Podawać z włożonym na talerz jajkiem przekrojonym na dwie lub cztery części oraz ziemniakami polanymi tłuszczem ze zrumienioną cebulką.
ŻUREK PO KIELECKU:
Składniki:
• szklanka kwasu z ogórków
• kostka bulionu wołowego
• łyżeczka vegety
• 10 dag śmietany
• łyżka mąki
• 20 dag cienkiej kiełbasy
• łyżka zieleniny
• ząbek czosnku
• pieprz
Sposób wykonania:
Do garnka wlać litr wrzątku i kwas z ogórków, dodać kostkę rosołową, wegetę i zagotować.
Mąkę starannie wymieszać ze śmietaną, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlać do garnka z zupą i jeszcze raz zagotować.
Doprawić żurek pieprzem i roztartym czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć bez tłuszczu.
Rozłożyć kiełbasę na talerzach, zalać żurkiem i posypać zieleniną. Podawać z ziemniakami z wody polanymi stopioną słoniną lub z pieczywem.
ZUPA POMIDOROWA PO LWOWSKU:
Składniki:
1,5 l rosołu z cielęciny,
20 dag kaszy jęczmiennej,
70 dag pomidorów,
10 dag cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
100 ml śmietany,
5 dag żółtego sera,
sól, pieprz, cukier i imbir do smaku.
Sposób wykonania:
Kaszę opłukać, wsypać do wrzącego rosołu i ugotować na małym ogniu, często mieszając. Pomidory umyć, rozdrobnić razem z obraną cebulą oraz czosnkiem, dodać masło, rozgotować, przetrzeć, połączyć z kaszą, śmietaną i startym serem, chwilę pogotować, doprawić. |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 11:28:07 30-04-07 Temat postu: |
|
|
nicole napisał: | lubię zupki ale chyba najbardziej to pomidorową i grzybową z grzankami |
To ja znów pomidorowej zupy nie lubie |
|
Powrót do góry |
|
|
Paolcia:) Mistrz
Dołączył: 26 Sie 2006 Posty: 18831 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Jordanów
|
Wysłany: 11:59:21 30-04-07 Temat postu: |
|
|
A ja pomidorową bardzo lubię. |
|
Powrót do góry |
|
|
zastina Mistrz
Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 12823 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: California ;P Płeć: Kobieta
|
Wysłany: 12:12:13 30-04-07 Temat postu: |
|
|
A lubi ktoś z was zupe burakową? |
|
Powrót do góry |
|
|
Kamillo Prokonsul
Dołączył: 16 Lut 2007 Posty: 3517 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Kielce :)
|
Wysłany: 12:27:01 30-04-07 Temat postu: |
|
|
Ja nigdy takiej,nie jadłem,więc nie wiem ,jak smakuje.
Z zup najbardziej lubię pomidorową,ogórkową i żurek. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|